Now Reading
Arbor oslaví 25 let velkolepým dokumentem

Arbor oslaví 25 let velkolepým dokumentem

Dnes už legendární kalifornská značka se stromem ve znaku v roce 1995 vznikala na myšlence udržitelné produkce snowboardů a skateboardů. Dávno před tím, než to začalo být cool. Celý příběh Arbor, který vedl až k dnešnímu globálnímu věhlasu, odkryje nový dokumentární film „Crossing the Grain“.

Založit v půlce devadesátých let sportovní brand na myšlence ohleduplnosti k životnímu prostředí, to chtělo odvahu a dávku vizionářství. Dnes už víme, že cesta, kterou se kluci z Arbor vydali, byla správná. Jak ale zakladatelé přetavili své ideály do podoby předního světového producenta ve svém oboru?

O podrobné historii značky Arbor se dosud moc nemluvilo, to se ale u příležitosti 25. výročí má změnit. Jak se Bob Carlson a Chris Jensen vrhli do už tehdy silně konkurenčního segmentu, jak se outsiderům podařilo vydobýt si pevnou pozici v komunitě a stát se jedním z největších inovátorů? Nebylo to vůbec lehké a chtělo to hodně odhodlání.

Vše uvidíš v chystaném dokumentu „Crossing the Grain“, jehož premiéru netrpělivě očekáváme. Prozatím tu pro tebe máme aspoň krátký teaser, který naznačí, že opravdu je na co se těšit.

 

Arbor odhaluje svou historii

V roce 1995 dva přátelé založili značku Arbor s cílem postavit výrobu vybavení pro skateboarding a snowboarding na principech udržitelnosti. Byli první tradiční značkou v oboru akčních sportů, která se tímto směrem vydala a byli také první, kdo se formálně zavázal věnovat část prodejů na ochranu životního prostředí. Arbor vstoupil na trh s řadou snowboardů s dřevěnými jádry i vrchními vrstvami, sníženou závislostí na plastech a závazkem chránit lesy. Příběh o tom, jak se Arbor od idealistických začátků vyvinul do brandu, jakým je dnes, zatím nikdo nevyprávěl.

Teď, když Arbor slaví 25 let, vypráví tento příběh nový dokument “Crossing the Grain”. Tento film odhaluje, jak zakladatelé Arbor, Bob Carlson a Chris Jensen, rozjeli firmu coby outsideři s cílem vstoupit na extrémně konkurenční trh poloviny devadesátých let. Snímek zachycuje, jak Arbor bojoval za uznání a finanční zajištění zatímco se obor na přelomu tisíciletí ustaloval, jak budoval svou jedinečnou cestu kupředu a jak si nakonec vydobyl dnešní pozici jednoho z nejinovativnějších a nejvytrvalejších snowboardových a skateboardových brandů. Dokument je příběhem o tom, jak si stát za svým a nevzdávat se. Popisuje, co obnáší zanechat pozitivní stopu v celém skate, surf a snowboardovém odvětví.

„V devadesátých letech jsme mluvili o udržitelnosti a dřevěných vrchních vrstvách, zatímco konkurence se zaměřovala na grafiku, módu a výrazné osobnosti“, říká zakladatel a CEO Arbor Bob Carlson. „Byli jsme vlastně cizinci ve svém vlastním oboru. Dost jiní na to, abychom v polovině devadesátých let upoutali pozornost, ale ne dost cool, abychom se udrželi, když se obor ustaloval na konci dekády. Jak jsme to přežili a naučili se v oboru akčních sportů vzkvétat, to je skvělý příběh o tom, jak snowboarding a skateboarding vždycky bude o lidech, jak nám náš kolektivní přístup umožnil najít si správnou cestu a přitom si zachovat nezávislost i věrnost základním myšlenkám.“

Dokument bude mít premiéru tuto zimu a objeví se v něm spousta současných i bývalých týmových jezdců jako jsou Bryan Iguchi, Marie-France Roy, Mikey Basich, Rob Kingwill, Nick Visconti, Shuriken Shannon, nebo Amelia Brodka. Nebudou chybět aktuální nebo bývalí zaměstnanci včetně Eddieho Walla, ani mediální hvězdy jako Pat Bridges ze Snowboarder Magazine, dlouholetý moderátor Pat Parnell, olympijský snowboardový komentátor NBC Todd Harris či novinářka ESPN Alyssa Roenigk. Vystoupí i legendy v oboru, jako je zakladatel Rome Paul Maravetz nebo Steve Lake, který vybudoval Sector 9.
Režisérem a producentem filmu je dlouholetý člen rodiny Arbor a bývalý marketingový ředitel Arbor Snowboards Sean Black se svým partnerem Asherem Kolesem.

Pokud by jste chtěli i vy skvělé produkty od Arbor Snowboards, tak sledujte stránky Snowboard-Zezula.

© 2023 Board Magazine. 
All Rights Reserved.